Darmflora en voeding
Meer dan gewoon nuttig
De darmen spelen een cruciale rol als het gaat om ons microbioom. Hier leven de meeste micro-organismen. Het darmmicrobioom bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën, en afhankelijk van persoon tot persoon, kunnen dat tegen de duizend verschillende soorten zijn.
Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor de vertering van voedingsstoffen en het fermenteren van vezels. Darmbacteriën scheiden onder andere stofjes uit die de zenuwcellen in de darm prikkelen en een signaal sturen naar de hersenen zodat de darmbeweging in gang wordt gezet. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de productie van metabolieten, stoffen die door de darmwand kunnen worden opgenomen en zo in het lichaam terechtkomen. Een voorbeeld hiervan is butyraat, dat ontstaat bij het fermenteren van voedingsvezels. Butyraat is een belangrijke energiebron voor de cellen in de darmwand. Darmbacteriën produceren daarnaast vitamine K, een belangrijke stof voor de bloedstolling. En last but not least: nadat we gegeten hebben scheiden ze stofjes af die het signaal geven aan onze hersenen dat we voldoende gegeten hebben.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de samenstelling van het microbioom in de darmen afwijkend is bij mensen met een bepaalde aandoening, zoals inflammatoire darmziektes, astma, diabetes en obesitas. Bij de ziekte van Crohn bijvoorbeeld komen sommige bacteriestammen frequenter voor, terwijl andere beschermende bacteriestammen net minder aanwezig zijn. Of dat nu het gevolg is van de ziekte of de oorzaak is nog niet helemaal duidelijk. Ook blijkt uit onderzoek dat het gebruik van antibiotica het evenwicht van het darmmicrobioom langdurig kan verstoren.
Voeding
Met voeding kun je wel degelijk invloed uitoefenen op de samenstelling van je darmmicrobioom. Een vezelrijk dieet met voldoende groenten, fruit, volkorenproducten, noten en peulvruchten stimuleert de aanwezigheid van bacteriën die betrokken zijn bij de fermentatie van voedingsvezels. Dit leidt volgens onderzoekers tot een gezonde samenstelling van het microbioom.
Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten worden ook prebiotica genoemd. Zowel verteerbare als onverteerbare voedingsvezels zijn van belang om je darmen in goede gezondheid te houden, maar vooral de verteerbare voedingsvezels zijn bijzonder waardevol voor de ondersteuning van je microbioom. Die vezels zijn onder andere te vinden in groenten zoals prei, ui, bonen,... maar ook in haver, gerst en volkoren pasta.
Probiotica zijn producten zoals yoghurt en melkdrankjes waarin levende bacteriën aanwezig zijn. Probiotica zijn ook verkrijgbaar in capsules of drankjes. Deze gezonde bacteriën kunnen het microbioom positief helpen beïnvloeden.
Je unieke huidmicrobioom
Misschien vind je het een enge gedachte, maar we leven niet alleen leven in ons lichaam. Elke vierkante cm van onze huid wordt bewoond door zo'n miljoen micro-organismen.
Zuurtegraad of pH van je huid
Waarom is een juiste pH-waarde zo belangrijk voor je huid? Wat is de ideale pH-waarde voor je huid?
Aminozuren
Aminozuren vormen de bouwstenen van alle eiwitten. Ze zijn nodig voor vitale processen zoals de cel- en weefselopbouw, waaronder aanmaak van collageen.
Collageen ontrafeld
Hoe ziet zo'n collageenvezel er nu eigenlijk uit? Waaruit is collageen opgebouwd?