Collageen ontrafeld

Lijmvormend eiwit

Collageen is een erg belangrijk eiwit of proteïne in ons lichaam dat voor stevigheid zorgt. Onze gewrichten, botten, spieren, haren en nagels bestaan uit collageen, en daarnaast zorgt collageen, naast elastine, voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid. Ze beïnvloeden de huidstructuur en stevigheid van binnenuit. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren vormen de bouwstenen voor alle eiwitten in ons lichaam.

Collageen ontrafeld

Volg je even mee? We starten onderaan, bij de ‘collagen fiber’ of collageenvezel. Al deze vezels samen vormen het collageen in je huid en zorgen voor de stevigheid en veerkracht. Eén zo’n vezel bestaat dan weer uit zogenaamde collageen 'collagen fibrils' of collageenfibrillen, die op hun beurt bestaan uit meerdere in elkaar verstrengelde ketens van hoofdzakelijk de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline.

Hoe ontstaat een collageenvezel?

De fibroblasten in je onderhuid of dermis combineren verschillende aminozuren om pro-collageen aan te maken. Dat pro-collageen wordt vervolgens uit de fibroblast naar de extracellulaire matrix (extracellulaire ruimte) verplaatst. Pas daar worden de collageen vezels gevormd. Bij dit proces speelt onder meer vitamine C een belangrijk rol. Zonder vitamine C kan je huid geen collageenvezels aan elkaar 'breien'.

Aminozuren als bouwstenen

Naast de bovengenoemde aminozuren glycine, proline en hydroxyproline waar de fibroblasten pro-collageen uit maken, zijn ook de aminozuren lysine en threonine belangrijk voor de collageenproductie. Het lichaam maakt deze aminozuren niet zelf aan, dus moeten we ze uit onze dagelijkse voeding halen. 

Ook de aminozuren arginine, glycine en glutamine zijn betrokken bij de collageensynthese. Glutamine stimuleert de collageensynthese door het conversieproces naar proline in de fibroblast. 

Aminozuren spelen dus naast vitamines en mineralen een belangrijke rol bij de vorming van collageen. Dit onderstreept nog eens de essentie van gevarieerde, gezonde voeding, voor je algemene gezondheid maar zeker ook voor je huid!

Type 1

Er bestaan verschillende types collageen, waarvan type 1 de hoofdrol op zich neemt, want 90% van het collageen in ons lichaam is van het type 1. Het bevindt zich vooral in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen en bloedvaten.

Collageen ontrafeld

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x