Aminozuren

Alle cellen van het menselijk lichaam zijn opgebouwd uit eiwitten. Ze zijn dus essentieel voor de groei, het herstel en de instandhouding van de huid, spieren, organen, botten, haar en nagels. Ook bloed, enzymen en hormonen zijn voor een groot deel samengesteld uit eiwitten. Deze noodzakelijke bouwstoffen worden hoofdzakelijk aangeleverd via de voeding. Deze kunnen uit dierlijke of plantaardige bronnen verkregen worden zoals uit eieren, melk, vis, vlees, gevogelte, sojabonen of noten.

Tijdens de spijsvertering worden deze eiwitten afgebroken tot afzonderlijke aminozuren. Uit deze losse puzzelstukjes stelt het lichaam vervolgens zelf menselijk eiwit samen. Het aantal aminozuren en de volgorde van rangschikking, bepalen uiteindelijk de vorm en functie van een eiwit. Eén eiwit kan bestaan uit een keten van wel honderden aminozuren. 

Er zijn vele duizenden combinaties mogelijk van aminozuren. Uit die combinaties ontstaan verschillende soorten weefsels en structuren.

Tot op heden zijn er in de natuur meer dan 500 verschillende aminozuren geïdentificeerd, waarvan er 20 voorkomen in het menselijk lichaam. Deze 20 aminozuren worden onderverdeeld in drie klassen: essentieel, semi-essentieel en niet-essentieel. De niet-essentiële aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken. Van de semi-essentiële aminozuren kan je lichaam soms niet voldoende aanmaken om in je behoefte te voorzien. Dat kan het geval zijn zowel bij de groei als bij het verouderen, maar ook bij stress, ziekte, medische aandoeningen of intensief sporten. De essentiële aminozuren kan je lichaam zelf niet aanmaken dus deze moet je uit je voeding halen.

  • Niet-essentiële aminozuren: Alanine, Aparagine, Asparaginezuur, Cysteïne, Glutamine, Glutaminezuur, Glycine, Proline, Serine en Tyrosine.
  • Semi-essentiële aminozuren: Arginine, Histidine.
  • Essentiële aminozuren: Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Phenylalanine, Threonine, Tryptofaan, Valine.

Alle aminozuren werken in je lichaam samen om zowel huid en lichaam goed te laten functioneren. Een gevarieerd dieet is daarom van groot belang zodat je van alle aminozuren, mineralen en vitaminen voldoende binnen krijgt. Voor de vorming van collageen zijn specifieke aminozuren nodig. Aminozuren die een rol spelen bij de collageensynthese en dus essentieel zijn voor de huid zijn: Threonine, Lysine, Cysteïne, Glycine en Proline.

Aminozuren

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x