26 november 2021

Scrub, peeling, fruitzuren : het verschil

Scrub of mechanische peeling

Een scrub wordt doorgaans gebruikt als benaming voor een mechanische peeling en bevat kleine korreltjes waarmee je de dode huidcellen als het ware gaat weggommen door de schurende beweging die deze korreltjes maken ten opzichte van je huid. Door de mechanische wrijving is een scrub niet meteen geschikt voor een gevoelige huid of bij couperose. Een kwalitatieve scrub bevat afgeronde korreltjes zodat deze de huid niet kunnen beschadigen. Korrels met scherpe randjes laat je beter links liggen want deze kunnen je huidoppervlak beschadigen.

Enzymepeeling

Peelings op basis van enzymes zijn milde en zachte peels, vaak op basis van ananas, papaya, pompoen of rijst. Deze bestaan in poedervorm die je kunt opschuimen met water ofwel in gel/crèmetextuur. De poedervorm schuim je op met water terwijl je de gel/crème aanbrengt als een masker en laat inwerken gedurende 10-20 minuten. Enzymepeels zijn de beste keuze voor de gevoelig huid. 

Chemische peeling

Een chemische peeling heeft bij veel mensen, geheel onterecht trouwens, een kwalijke reputatie. Maar in feite staat dit gewoon tegenover mechanische peeling, door aan te duiden dat de ingrediënten het peelende werk doen in tegenstelling tot de mechanische korrel. Een chemische peel lost de verbindingen op tussen je dode huidcellen in de bovenste huidlaag waardoor deze vanzelf (zonder wrijving) los komen van je huid. Onder chemische peels vallen zowel de mildere fruitzuurpeels als de sterkere TCA-peels (tricloorazijn) of phenolpeels. Het is door verkeerd gebruik van deze laatste dat de chemische peel jammer genoeg een slechte naam kreeg. Phenolpeels worden in België normaal gezien niet toegepast in schoonheidssalons.

Fruitzuren

Laat je vooral niet afschrikken door het woord 'zuur' want fruitzuurpeels zijn doorgaans zachter voor je huid dan goedkope korrelscrubs. Het is trouwens met fruitzuurpeels dat je de beste huidverbeterende resultaten kunt bereiken. Hoewel glycolic acid (glycolzuur - van suikerriet) en lactic acid (melkzuur) de bekendste zijn, zijn er ondertussen nog veel andere varianten op de markt, zoals : malic acid (van appel), mandelic acid (van amandelen), phytic acid (van rijst of granen), tartaric acid (wijnsteenzuur - van druiven), salicylic acid (salicylzuur - van wilgenschors), azelaic acid (azelaïnezuur - van granen), citric acid (citroenzuur - van citrusvruchten),... Hoe kleiner de molecule, hoe dieper deze de huid in gaat en hoe intensiever de peeling. Ze worden opgedeeld in AHA's (alpha hydroxy acids) en BHA's (beta hydroxy acids). 

Vetoplosbare BHA's (salicylzuur) kunnen in de poriën dringen en zijn het meest geschikt voor een gecombineerde tot vette huid of een huid die last heeft van puistjes en onzuiverheden. AHA's (waaronder alle andere bovengenoemde zuren) zijn juist het meest effectief aan het huidoppervlak en dat maakt ze bijzonder geschikt voor een droge en/of zonbeschadigde huid. Door het verwijderen van dode huidcellen aan het huidoppervlak wordt huidveroudering door zonneschade, zoals pigmentvlekjes, minder zichtbaar. Daarnaast helpen AHA's je huid te hydrateren, waardoor je huid er minder dof gaat uitzien en haar natuurlijke glans terugkrijgt. 

Percentage en pH-waarde

De pH-waarde van een peeling is net als het percentage fruitzuren bepalend voor de sterkte van de peeling. Hoe lager de pH-waarde en hoe hoger het percentage zuren hoe sterker de peel. Peels met zeer lage pH-waarde geven vaak een sterke vervelling en werken dieper in de huid. Hoe intensiever de peel, hoe meer resultaat je vaak hebt, maar hoe hoger de downtime, dus hoe meer en hoe langer je last kunt hebben van bijwerkingen zoals roodheid, trekkerigheid en vervelling. 

Ga vooral thuis nooit aan de slag met sterkere peels! Dit moet je overlaten aan een specialist, want je kunt je huid hiermee flink beschadigen bij onoordeelkundig gebruik!

Scrub, peeling, fruitzuren : het verschil

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x