Huiskamersmog

Als ik mensen aanspreek over het dagelijks reinigen van hun huid 's morgens én 's avonds blijkt het voor lang niet iedereen duidelijk waarom dit zo belangrijk is. Duidelijk maken waarom je luchtvervuiling en fijn stof van buitenshuis 's avonds best wegneemt door je huid te reinigen dat lukt nog wel. Aantonen dat het met de luchtkwaliteit binnenshuis vaak nog slechter is gesteld, dat is moeilijker. "Maar ik kom toch niet veel buiten" is hierbij hun argument. Echt, je wil niet weten welke onzichtbare killers er allemaal rond dwarrelen in je eigen huiskamer. Of toch? 

In je huis hangt vooral trichloorethyleen (in verf of inktpatronen), formaldehyde (in papier, tafellakens, houtlijm), benzeen (in plastic, lijm en rook), xyleen (in rubber, tabaksrook, uitlaatgassen...) en ammoniak (in schoonmaakproducten). En in je huis wil ook zeggen op je huid! Onze huid is een warm en vochtig ecosysteem dat miljarden micro bewoners huisvest en via je huid verlies je veel vocht. Die ongewenste gasten in de lucht blijven dus maar wat graag op je huid hangen. Reinigen dus die huid, en niet alleen met water!

Studies wijzen uit dat dit de meest voorkomende onzuiverheden in de huiskameratmosfeer zijn. Verschillende metingen hebben aangetoond dat de binnenlucht vijf tot tien keer meer vervuild is dan de lucht buiten, en in uitzonderlijke gevallen zelfs tot 25 keer. Dat komt door (overmatige) isolatie, een gebrek aan circulatie, fijn stof dat wel naar binnen vliegt maar niet meer naar buiten kan, de verwarming waardoor er meer bacteriën ontstaan, maar ook door stoffen die vrijkomen uit nieuwe meubels, muurverf, schoonmaakproducten, huisstofmijt, luchtverfrissers of kaarsen (paraffine), verwarmingsketels, gasboilers en vooral ook het kookvuur. In huizen die een aanpalende garage hebben werden bovendien hogere concentraties gevonden.

Momenteel lopen er proeven om kamerplanten te manipuleren en ze een soort superkrachten te geven zodat ze de vuiligheid in je huiskamer kunnen helpen filteren. Maar zo'n vaart loop het nog niet. En vooraleer je naar de tuincentra holt, weet dat ventileren nog altijd de beste oplossing is. Zet elke dag een venster een kwartiertje open en laat het goed tochten.

Zuivere lucht zorgt bovendien voor hogere activiteit van de hersenen, een scherper concentratievermogen en een extra stimulans voor leervermogens. Daarnaast zal je beter gaan ademhalen, je beter voelen en beter slapen. Zelfs bepaalde allergieën nemen ervan af.

Huiskamersmog

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x