Huidhonger - de magie van een aai

Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren en hebben elkaar nodig om te overleven. Fysieke aanraking stimuleert de verbondenheid, het vertrouwen en het gevoel van veiligheid.

Hoe komt het dat aanraking zo’n heilzaam effect heeft? Je huid is je grootste en belangrijkste contactorgaan. Miljoenen cellen reageren op iedere aanraking. Huidcontact prikkelt de zenuwuiteinden die signalen sturen naar de hersenen en daar allerlei processen in gang zetten. Het cortisolniveau daalt, waardoor je je in een mum van tijd minder gespannen voelt. Ook wordt de aanmaak van het gelukshormoon endorfine gestimuleerd, waardoor je stemming een boost krijgt. De hormonen dopamine en serotonine geven bovendien een kalmerend effect en een gevoel van rust en geborgenheid. Maar de meest cruciale rol is weggelegd voor het hormoon oxytocine, het knuffelhormoon. Het werkt stress reducerend en geeft een gevoel van welbehagen. Het doet onze bloeddruk dalen, bevordert de spijsvertering en verzacht pijn. Wie veel oxytocine produceert, is ontspannen en voelt zich meer verbonden met anderen. 

Mensen die geregeld aangeraakt of geknuffeld worden zijn beter beschermd tegen stress en zijn minder vatbaar voor infectieziekten, dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science. De conclusie van het onderzoek: hoe meer aanraking, hoe beter je kunt omgaan met irritaties en frustraties. Aanraken is een bijzonder krachtig medicijn. Gratis en letterlijk binnen handbereik, voor iedereen!

Huidhonger - de magie van een aai

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x