Fillers zijn killers

Het volledige artikel dat in Knack is verschenen, naar aanleiding van de boekvoorstelling 'Fillers zijn killers' van Jan Vermeylen kun je hier nalezen.

Cosmetische behandelingen zoals botox en fillers of ingrepen zoals facelifts lijken vandaag de dag normaal en alomtegenwoordig geworden. Schoonheid is hierbij vaak te koop voor een prikje, net zoals het nieuwste model smartphone of designerkleren van de grootste modeontwerpers. Op tv, in de media en op de sociale media wordt ermee te koop gelopen alsof deze behandelingen en ingrepen niet alleen de normaalste zaak van de wereld zijn, maar ook nog eens onmisbaar als je 'erbij wil horen'. 

De mensen die mee op de kar van de esthetische behandelingen en ingrepen springen worden bovendien alsmaar jonger en de behandelingen gaan extremer, tot de zogenaamde 'rich face look' en 'pillow face look' toe... Maar wat zijn de gevolgen van al deze ingrepen op langere termijn?

Jan Vermeylen is al dertig jaar geneesheer-specialist in de plastische heelkunde. Hij deed in die drie decennia cosmetische ingrepen bij meer dan 20.000 mensen. Al die tijd zag hij zijn patiënten veranderen, hun wensen, hun vragen. De overconsumptie neemt toe: vooral vrouwen stellen steeds extremer en frequenter eisen wat esthetische behandelingen betreft. Het wordt bijna een verslaving. Zodanig dat de ingrepen de fysieke en psychische gezondheid gaan schaden, dat fillers op den duur killers worden. Plastische chirurgie kan helend zijn, kan je helpen in je leven. De voordelen van schoonheid zijn legio: mooie mensen zijn succesvoller. Maar als je te ver gaat, word je een ‘gekloond individu’ zonder persoonlijkheid, een monster zelfs...

Fillers zijn killers

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x