Voeding en eczeem

Het aantal mensen met huidaandoeningen kent een sterke stijging de laatste jaren, zo ook het aantal mensen met eczeem. Hoewel niet precies bekend is hoe atopisch eczeem ontstaat, laten steeds meer onderzoeken zien dat omgevingsfactoren en leefstijl, naast genetische factoren, leeftijd, immuunsysteem, hormonen en stress hierbij een belangrijke rol spelen. Atopisch eczeem maakt deel uit van het ‘atopisch syndroom’, waaronder ook hooikoorts, astma en voedingsallergieën vallen.

Filaggrinetekort

Bij 70% van mensen die last hebben van constitutioneel eczeem of atopisch eczeem is er een genetische oorzaak te vinden. Naast erfelijke aanleg kan er sprake zijn van andere triggers, zoals stress, een voedingsallergie, tekort aan vitamine D en/of E, een verstoorde darmflora, een tekort aan vetzuren, een allergie voor bepaalde chemische stoffen of door de huid teveel of te intensief te wassen. Onderzoek wijst bovendien uit dat er bij constitutioneel eczeem vaak een tekort is aan filaggrine in de huid. Filaggrine is een lichaamseigen eiwit dat bestaat uit histidine wordt gemaakt en het vocht helpt vasthouden in de huid. Een tekort hieraan verstoort de natuurlijke huidbarrière waardoor deze niet meer intact is. Een tekort aan filaggrine maakt de huid minder zuur en droogt de huid uit, waardoor er beschadigingen in de huidbarrière optreden. En doordat de huid minder zuur is kan er een overgroei van de ongunstige huidbacterie Staphylococcus aureus plaatsvinden. De slechtere functie van de huidbarrière heeft als gevolg dat pathogenen, toxines en allergenen makkelijk in de huid kunnen binnendringen en hierbij immuuncellen geactiveerd worden. Dit kan uiteindelijk leiden tot een vicieuze cirkel van steeds terugkerend of verergerend eczeem.

Suppletie

Als je last hebt van eczeem is het aangeraden om zoveel mogelijk onbewerkte en verse groenten te eten en tweemaal per week vette vis. Beperk je inname van rood vlees en zorg ervoor dat je voldoende omega-3 en omega-6 (aanbevolen verhouding 1:1) binnenkrijgt, aangevuld onder de vorm van supplementen. Teunisbloemolie en bernagieolie blijken hierbij waardevolle bronnen te zijn. Ook vitamine A kan bijdragen (wortel, groene bladgroente,...) net zoals selenium en zink (noten, oesters, cacao, pijnboompitten, cashewnoten, sesamzaad,...). Om het immuunsysteem te versterken is vitamine D van belang en als je last hebt van jeuk kan een supplement met vitamine E verlichting brengen. Eet dus meer vette vis, volkoren graanproducten, schaaldieren, vleesvervangers, groenten, fruit, noten en zaden en minder koek, gebak en fastfood. In de praktijk valt hier nog veel winst te behalen. 

Probiotica

Naast de vitamines, spoorelementen en oliën zijn er diverse studies bekend naar het gebruik van probiotica voor de preventie en behandeling van eczeem. De effecten van probiotica op het immuunsysteem worden steeds duidelijker, hoewel onderzoek hiernaar nog volop in ontwikkeling is.

Voeding en eczeem

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x