6 februari 2022

Minerale olie? Nee bedankt!

Minerale olie (vaseline, paraffine, paraffinum liquidum, petroleum, petrolatum, petrolatum jelly, petrolatum distillates) wordt, net als benzine of diesel, gewonnen uit aardolie. Je vraagt je, geheel terecht trouwens, wat dit item hier doet in mijn huidblog... 

Minerale olie en daarvan afgeleide stoffen zijn helaas vaak terug te vinden in huidproducten als crèmes, lotions, lippenbalsems, zepen en worden vaak ingezet bij behandeling van eczeem. Hoewel het gebruik ervan de laatste jaren gelukkig ietwat is teruggenomen, vindt je deze 'fossiele brandstof' nog al te vaak terug tussen de ingrediëntenlijsten allerhande cosmetica. Bovendien is het aandeel hiervan in je potje meestal ook nog eens vrij hoog (hoe hoger in de ingrediëntenlijst, hoe meer er van in zit). Een woordje uitleg...

Argumenten van fabrikanten 

Argumenten die fabrikanten gebruiken om minerale olie te gebruiken als basis in een crème zijn:

  • het is een spotgoedkope grondstof want een afvalproduct van de petroleumindustrie
  • het is oneindig houdbaar (maar wordt daardoor niet afgebroken in de natuur en kunnen biologische systemen zwaar verstoren)
  • het geeft een heerlijk huidgevoel (het laagje kaarsvet voelt fluweelachtig aan op je huid)
  • het geeft nauwelijks tot geen huidreacties (omdat er geen communicatie is met je huid)
  • het is niet giftig (gaat sowieso al niet op voor lippenbalsems omdat die door het likken van je lippen in je organisme terechtkomen en daar mogelijks kankerverwekkend zijn)
  • houdt het vocht vast in de huid (klopt maar ten dele, minerale olie laat misschien niets UIT maar ook niets IN de huid!)
Mijn argumenten om het NIET te gebruiken
  • Je legt als het ware een laagje kaarsvet op je huid (klassieke kaarsen worden gemaakt van paraffine). Dit vormt een film op je huid, een soort plastic folie waardoor je huid verstikt en niet meer kan ventileren. Minerale olie wordt niet geabsorbeerd door je huid maar blijft erop liggen.
  • Door dagelijks een laagje kaarsvet op je huid te smeren wordt je huid lui en verliest het haar natuurlijke aanpassingsvermogen. 
  • Verstopt je poriën en veroorzaakt comedonen en puistjes.
  • Blokkeert je vochthuishouding en de zuurstofcirculatie in je huid waardoor je huid uitdroogt. Wanneer de circulatie in je huid op langere termijn wordt verhinderd zal je huid uiteindelijk uitdrogingsverschijnselen vertonen die aanleiding kunnen geven tot bepaalde allergieën.
  • Minerale olie en aanverwanten kunnen niet doordringen in je huid en zijn ongeschikt om werkstoffen in je huid te sluizen. Dit maakt anti-aging crèmes op basis van paraffinederivaten compleet waardeloos. De actieve werkstoffen kunnen niet loskomen van je crème en blijven op je huid liggen. De structuur van minerale olie wordt niet herkend door onze huid omdat de moleculaire structuur volledig verschilt van die van onze huid. Er kan dus ook geen overdracht gebeuren van actieve ingrediënten.
  • Minerale olie trekt vuil aan dat blijft plakken op je huid. Houdt schadelijke stoffen vast op je huid.
  • Veelvuldig gebruik lost het natuurlijk huidvet op waardoor de huid nog meer uitdroogt.
  • Langdurig gebruik leidt onherroepelijk tot paraffineverslaving. 
  • Je hebt harde alcohol nodig om minerale olie af te breken of weg te nemen van je huid. Doe je dit niet blijft dit kleven op je huid. Denk aan vogels die besmeurd zijn na een olieramp... 
Paraffineverslaving

Sla je een keer over met smeren schreeuwt je huid het uit want je huid kan niet meer zonder het dagelijkse beschermend laagje kaarsvet. Je moet dus steeds na-vetten. Denk aan de gekende Labello-verslaving... Vaseline lost de natuurlijke huidvetten op en je huid maakt geen nieuwe huidvetten meer aan omdat je huid lui is geworden. 

Wanneer je stopt met vaseline of minerale olie smeren of wanneer je overschakelt naar een crème zonder kan het 4 tot 6 weken duren om van deze verslaving af te raken. Vaak duurt het zelfs nog even langer om je huid te ontgiften en tot je huid weer in balans is.

Tijdens deze ontwenningsfase kan je irritatie, schilfering, droogte en kleine puistjes ervaren, omdat je huid terug zelf de talgproductie op gang moet brengen. Het is verleidelijk om dan terug te grijpen naar je pot vaseline maar uiteindelijk wordt de doorzetter beloond met een huid in balans. Je verwaarloosde huid moet wennen aan goede verzorging, die wel communiceert met je huid, zeker als je huid jarenlang behandeld is met producten op basis van paraffine.

Alternatieven

Paraffinederivaten worden gebruikt als vetcomponent in je crème. Het perfecte alternatief hiervoor is koudgeperste plantaardige olie, zoals jojobaolie, squalaan, arganolie, amandelolie, zonnebloemolie, kokosolie... Deze zijn rijk aan mineralen, vitaminen en spoorelementen die van groot belang zijn voor een gezonde huid in balans. Bij dagelijks gebruik kunnen de bioactieve stoffen in de huid dringen en hun werk doen, namelijk je huid beschermen, je huidafweer en immuunsysteem ondersteunen en het vocht tussen je cellen vasthouden.

Bovendien zijn deze alternatieven ook perfect geschikt om actieve werkstoffen zoals vitamines, peptiden en anti-oxidanten IN je huid te transporteren. Ze worden, in tegenstelling tot minerale olie wel geabsorbeerd door onze huid. Ze fungeren daarbij als perfecte geleiders omdat hun moleculaire structuur zeer sterk verwant is aan die van onze eigen huid. Bingo! 

Zeker in de verzorging van baby's en kinderen zijn deze alternatieven nog belangrijker, omdat de zuurmantel en het immuunsysteem van de huid nog niet volledig ontwikkeld is. Bovendien is een babyhuid 5x dunner dan de huid van volwassenen, en nog relatief poreus. Maar ook voor al wie huidveroudering serieus wil aanpakken moet vooral ver weg blijven van alle paraffinederivaten!

Slechts in enkele gevallen kan het nuttig zijn om tijdelijk minerale olie of vaseline te gebruiken: zoals wanneer de huid juist MOET afgesloten worden, bijvoorbeeld bij brandwonden of bij ernstige vormen van eczeem.

Het spreekt voor zich dat koudgeperste plantaardige olie een pak duurder is dan de afgedankte vaseline-derivaten, maar ze zijn dan ook een pak waardevoller en gezonder voor je huid! Begint eer ge begint... te smeren!

Minerale olie? Nee bedankt!

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x