Zuurtegraad of pH van je huid
Velen van ons douchen en smeren nadien dagelijks, maar welke gevolgen heeft dit voor onze natuurlijke huidbarrière? Misschien hoorde je als eens over de zuurtegraad of de pH-waarde van je huid. Lees verder en kom meer te weten over het belang van de juiste zuurtegraad van je huid.
Onze huidbarrière beschermt ons tegen invloeden van buitenaf, zoals schadelijke micro-organismen, UV-straling en uitdroging. De zuurtegraad wordt gemeten als de pH-waarde op je huid. Het is belangrijk dat deze lichtzuur is en constant blijft. De schaal loopt van 1 tot 14, met 7 als 'neutraal'. Een ideale pH-waarde voor de huid ligt tussen de 4,7 en 5,4. Dat is dus een stuk onder de 'neutraal' waarde. Van 1 tot 6 is de waarde zuur (acid) en van 8 tot 14 is de waarde basisch of alkalisch.
De pH-waarde op ons lichaam varieert naargelang de plaats. Op vochtige en warme plaatsen, bijvoorbeeld in de liezen, oksels, tussen de tenen en onder de borsten is de pH-waarde hoger en gaat deze naar de basische kant, waardoor de weerstand vermindert en specifieke micro-organismen de overhand nemen. De pH-waarde van de maag ligt tegen de 2, erg zuur dus, terwijl bloed en kraantjeswater een neutrale pH-waarde van 7 hebben.
Zowel interne (talg, zweet) als externe (klimaat) factoren kunnen pH-schommelingen van de huid teweeg brengen.
Zeep heeft vaak een te hoge pH-waarde van circa 9, wat dus sterk basisch is. Daarom duurt het een tijdje (tot 6 uur) voordat de pH-waarde van je huid weer terug bij 5 is na het douchen. Ook de warmte van het douchewater beïnvloedt de pH-waarde op negatieve wijze. Hoe hoger de pH, hoe gevoeliger voor ongewenste schimmels en bacteriën. Een lage pH-waarde zorgt voor betere hydratatie en dus minder rimpels.
Een gezonde, oudere huid heeft een hogere pH-waarde dan een gezonde jonge huid. Dit komt vooral door dehydratatie, het vochtverlies van binnen naar buiten en een slechte opname van vocht door verminderde werking van de epidermis (opperhuid). Bij mensen met eczeem ligt de pH-waarde hoger dan bij mensen zonder eczeem. Hierdoor gaan sommige bacteriestammen, zoals de Staphylococcus Aureus, woekeren waardoor een eczeemhuid meteen ook gevoeliger wordt voor bacteriële infecties.
Vrouwen hebben tijdens de menstruatie een flink hogere pH-waarde in de vagina (van 3,5/4,5 naar 7,4 tijdens de menstruatie). Onder invloed van menstruatiebloed wordt de vagina dus alkalischer. Met als gevolg een verhoogde gevoeligheid voor schimmelinfecties. Intieme zones kun je daarom best ook enkel met water wassen, gezien zeep de natuurlijke huidflora om zeep helpt.
Het spreekt voor zich dat het uitermate belangrijk is om goede cosmetica te gebruiken die de zuurtegraad van je huid benadert en deze ook ondersteunt!
Darmflora en voeding
De darmen spelen een cruciale rol als het gaat om ons microbioom. Het darmmicrobioom bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën, en afhankelijk van persoon tot persoon, kunnen dat tegen de duizend verschillende soorten zijn.
Je unieke huidmicrobioom
Misschien vind je het een enge gedachte, maar we leven niet alleen leven in ons lichaam. Elke vierkante cm van onze huid wordt bewoond door zo'n miljoen micro-organismen.
Aminozuren
Aminozuren vormen de bouwstenen van alle eiwitten. Ze zijn nodig voor vitale processen zoals de cel- en weefselopbouw, waaronder aanmaak van collageen.
Collageen ontrafeld
Hoe ziet zo'n collageenvezel er nu eigenlijk uit? Waaruit is collageen opgebouwd?